FAQ WARMTEPOMPEN

Op deze pagina bevinden zich de meest gestelde vragen over warmtepompen. Wanneer uw vraag er niet tussen staat kunt u altijd contact opnemen!
Dit kunt u het beste doen door te mailen naar info@climadirect.nl of even te bellen naar 0180 612 500. Wij voorzien u graag van een antwoord!
 
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
  • Een warmtepomp is energiebesparend
  • Gasloos verwarmen dus geen kosten aan gas
  • Lage onderhoudskosten
  • Constante verwarming
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Kan ook als koeling worden gebruikt
  • Beter energielabel, waarde van het huis stijgt
  • Goede combinatie met vloerverwarming
  • Milieuvriendelijk
  • Subsidiemogelkijkheden
Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Doordat de warmtepomp energie vanuit de aarde, lucht of grondwater haalt wordt er minder CO2 uitgestoten. De warmtepomp zorgt ervoor dat hij deze energie omzet in een bruikbare warmte. Deze omzetting vind heel efficiënt plaats: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp namelijk 2 tot 5 kWh warmte.

Hoe werkt een warmtepomp monobloc?

Bij een monobloc warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. Deze warmte wordt afgegeven aan bijvoorbeeld het tapwater of je vloerverwarming. Alle onderdelen van een warmtepomp zijn in de buitenunit geïntegreerd, hierdoor heb je dus alleen een buitenunit nodig. De onderdelen zijn de compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper. Daarnaast komen er geen koeltechnische handelingen aan te pas bij de installatie van de warmtepomp. Dit komt omdat de leidingen die naar binnen gaan alleen zijn gevuld met water.

Wanneer kies je voor een monobloc warmtepomp?

De keuze voor een monobloc wordt vaak gemaakt vanwege een beperkte binnenruimte. Daarnaast is de installatie van een monoblock vrij eenvoudig en zijn de installatiekosten dus lager.

Waarom wordt een buffervat aangeraden?

Door het plaatsen van een buffervat wordt voorkomen dat de warmtepomp direct reageert (stopt en start) op de schommelingen van de temperatuur in huis. In plaats van het water direct af te geven aan de cv-installatie, kan de warmtepomp blijven draaien en gelijkmatig een buffer warm water aanleggen. Dit is bevorderlijk voor de levensduur van de warmtepomp.

Daarnaast verhoog je hiermee het rendement van de warmtepomp. Bij een buffervat kan je de warmte verzamelen, opslaan en herverdelen naar verschillende toestellen. Hierdoor beschik je steeds over een buffer aan warm water. Deze kan je gebruiken op elk moment dat het nodig is.

Wanneer gebruik je een buffervat?

De voornaamste reden om een buffervat toe te passen is de dat een compressor niet goed tegen het steeds maar in en uit schakelen kan. Dit wordt ook wel ‘pendelen’ genoemd. Het pendelen verkort de levensduur van de compressor. Met de toepassing van een buffervat neemt het pendelen af.

Aan welke geluidseisen moet een warmtepomp voldoen?

Vanaf 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Bron: Rijksoverheid.nl.

Hoe voldoe je aan de warmtepomp geluidseisen?

Kies een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning. Plaats de warmtepomp zover mogelijk bij de woning (en die bij de buren) vandaan. Houdt hierbij wel rekening met een lager rendement door de langere leidingen die hiervoor moeten worden gebruikt. Neem een geluidswerende kast in overweging. Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de uitblaasopening van de warmtepomp. Zorg voor een trilling demping en laat de uitblaasopening niet op een gevel gericht zijn. Maak je woning geschikt voor lage temperatuur verwarming. Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.

Hoeveel vermogen heeft de warmtepomp nodig?

De handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is: Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp.

Wat houdt de ISDE subsidie in?

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet.

Wat zijn de voorwaarden voor een ISDE warmtepomp subsidie?
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een gebouw/woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • De warmtepomp is een nieuw en dus geen tweedehands of gebruikt product. Er wordt eerst subsidie aangevraagd alvorens u een koopovereenkomst sluit met de warmtepomp leverancier.
  • De installatie van de warmtepomp wordt uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf. Dit mag u niet zelf doen.
  • De ingebruikname van de warmtepomp vindt plaats binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft alleen recht op de subsidie op het moment dat u eerder nog geen subsidie voor de warmtepomp heeft ontvangen. Daarbij vervalt het recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Waarom kiezen voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp?

Je kan een warmtepomp aansluiten op een klassiek verwarmingssysteem, maar door te werken met vloerverwarming zal het rendement van de warmtepomp nog hoger liggen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de temperatuur van de vloerverwarming rond de 35°C ligt, wat een relatief lage temperatuur is. Een combinatie met een warmtepomp is om die reden ideaal. Een warmtepomp werkt namelijk het beste wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is.

Hoe zit het met het onderhoud van een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Echter is het wel zo dat warmtepompen waarbij goed onderhoud wordt uitgevoerd jaren langer meegaan. In het begin zal de frequentie van onderhoud slechts heel sporadisch zijn, maar na een paar jaar wordt regelmatig onderhoud aan de warmtepomp tóch een vereiste. Je zorgt er hierbij namelijk voor dat de levensduur wordt verlengd en het rendement hoog blijft.

Wat houdt 'Coefficient of Performance (COP)' in?

Dit getal drukt uit hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kWh energie die een warmtepomp verbruikt. De COP is niet statisch en onder meer afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de energiebron en de afgiftetemperatuur van het verwarmingssysteem. Aan de COP kan je zien hoe efficiënt je warmtepomp is.
 

Hoe weet ik hoeveel vermogen mijn warmtepomp nodig heeft?

Een handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is: Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp.